Αποστολέας Θέμα: Ίδρυση Τμήματος Τουρισμού: άλλη μια γνώμη  (Αναγνώστηκε 1730 φορές)

AAnast

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 1
    • Προφίλ
Ίδρυση Τμήματος Τουρισμού: άλλη μια γνώμη
« στις: Νοέμβριος 29, 2014, 10:53:22 πμ »
Υπογράφοντας αυτό το κείμενο δηλώνουμε πως, κατά την άποψή μας, η συζήτηση περί ίδρυσης Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι άκαιρη και άστοχη.

Η συζήτηση αυτή είναι άστοχη, γιατί γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσφατη, αναφερόμενη στα δεδομένα του 2014, μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και χωρίς να έχει προσδιοριστεί το επιστημονικό πεδίο το οποίο θα θεραπεύει αυτό το Τμήμα. Ποιο θα είναι το επιστημονικό προφίλ και ο χαρακτήρας του; Τι είδους γνώσεις αναμένεται να προσφέρει; Γιατί απαιτείται να ιδρυθεί Τμήμα που θα προσφέρει πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών και δεν αρκεί εξειδικευμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για αποφοίτους, π.χ., Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων; Πόσοι και ποιων ειδικοτήτων καθηγητές θα το στελεχώσουν; Ποιες κτηριακές και άλλες υποδομές απαιτούνται για τη λειτουργία του; Σε τι θα διαφέρει από τα τουλάχιστον δέκα προγράμματα σπουδών με αντικείμενο τον τουρισμό που λειτουργούν ήδη σε Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστήμια, από τα οποία το ένα στην Κρήτη (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, εισαγωγική κατεύθυνση 2: Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας); Αντιστρέφοντας μάλιστα τη λογική της μελέτης σκοπιμότητας που συντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2007 μπορεί να ερωτηθεί με βάση ποια ακαδημαϊκά κριτήρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι σπουδές τουρισμού πρέπει να αποτελέσουν αυτόνομο Τμήμα, εφόσον στα περισσότερα από αυτά τα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. έχει κριθεί πως η «διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων», η «τουριστική διοίκηση» ή η «διοίκηση τουρισμού» αρκεί να αποτελεί κατεύθυνση σπουδών, εισαγωγική κατεύθυνση ή τομέα στο πλαίσιο Τμήματος. Η διαδικασία ίδρυσης του Τμήματος προωθείται χωρίς να έχει απαντηθεί καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις και άλλες που μπορούν εύλογα να τεθούν.

Η συζήτηση είναι άκαιρη γιατί γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι ήδη υπάρχουσες ακαδημαϊκές μονάδες, διοικητικές υπηρεσίες και δομές μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας που αναμένεται να επιδεινωθούν το 2015 και για τα οποία δεν διαφαίνεται καμία προοπτική επίλυσης. Όταν το 2007 το Πανεπιστήμιο Κρήτης ζήτησε από τα Υπουργεία Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης την ίδρυση Τμήματος Τουριστικής Διοίκησης και Ανάπτυξης, το έκανε ζητώντας να ενεργοποιηθεί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Κρήτης 2002-2012, ο οποίος προέβλεπε την ίδρυση στο Ηράκλειο Σχολής Διοίκησης και Πληροφορίας, στην οποία επρόκειτο να ενταχθεί το τμήμα αυτό. Είχε δηλαδή ένα συνεκτικό σκεπτικό που συνδύαζε την ίδρυση ενός τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων προσανατολισμένου στον τουρισμό με την ένταξή του σε μια συναφή σχολή. Σήμερα όμως όλα έχουν αλλάξει. Όχι μόνο ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει πλήρως καταρρακωθεί, αλλά και οι συνθήκες λειτουργίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, περιλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με το 2007.

Σήμερα το θέμα της ίδρυσης του Τμήματος Τουρισμού ανακινείται έξωθεν, χωρίς να προβλέπεται καμία διαδικασία ούτε για την επικαιροποίηση της παλαιάς μελέτης σκοπιμότητας ούτε για τη διαμόρφωση πλαισίου συζήτησης στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αισθανόμαστε ότι μια απόφαση της Συγκλήτου που πάρθηκε πριν από επτά χρόνια, όταν οι συνθήκες στο πανεπιστήμιό μας και στη χώρα ήταν εντελώς διαφορετικές, δεν μπορεί να δεσμεύει σήμερα τα συλλογικά όργανα. Η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού εμφανίζεται να υπακούει σε ασαφείς «αγοραίες» ανάγκες. Ακόμη περισσότερο θεωρούμε εξαιρετικά προβληματικά όσα γράφονται στον τύπο για επαφές μεταξύ θεσμικών παραγόντων ερήμην του Πανεπιστημίου Κρήτης με αντικείμενο την ίδρυση αυτού του τμήματος.

Για τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα έπρεπε να είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση περί ίδρυσης Τμήματος Τουρισμού, υπερασπιζόμενο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη αυτοδιοίκησή του και την ακαδημαϊκή του αξιοπρέπεια.

Έφη Αβδελά, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Αντώνης Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Ηλίας Κολοβός, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Σωκράτης Πετμεζάς, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Υ.Γ. Ενώ ετοιμαζόμασταν να καταθέσουμε αυτό το κείμενο στο forum του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού εξήγγειλαν την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού. Οι εξελίξεις τρέχουν λοιπόν.