Αποστολέας Θέμα: Εργασιακό Καθεστώς Ερευνητών ΠΚ  (Αναγνώστηκε 3383 φορές)

Συνέλευση Ερευνητών ΠΚ

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 1
    • Προφίλ
Εργασιακό Καθεστώς Ερευνητών ΠΚ
« στις: Φεβρουάριος 17, 2014, 02:29:33 μμ »
Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

  Το τελευταίο διάστημα έχει ανακύψει εντονότερο από ποτέ το ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων,
μεταδιδακτορικών και γενικά ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι οποίοι έχουν συνάψει ή θα συνάψουν νέες συμβάσεις με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ).

  Το πρόβλημα παρουσιάστηκε από το Μάρτιο του 2013, όταν αιφνιδίως και χωρίς καμία προειδοποίηση ο ΕΛΚΕ συστηματικά δε δεχόταν να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τους ερευνητές για την κάλυψη τιμολογίων με απαλλαγή του ΦΠΑ. Το θέμα αυτό έφερε στην επιφάνεια το εργασιακό καθεστώς των ερευνητών. Μετά το έντονο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και τις άκαρπες συζητήσεις που ακολούθησαν, αναγκαστήκαμε να στείλουμε εξώδικο στον ΕΛΚΕ για την καταβολή των δεδουλευμένων. Πιστέψαμε πως η τότε (προσωρινή) αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΕΛΚΕ θα σήμαινε ταυτόχρονα και τη γενικότερη αλλαγή αντιμετώπισης του θέματος. Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως ακόμα και σήμερα η ηγεσία του ΕΛΚΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με την ίδια προχειρότητα το σημαντικό αυτό ζήτημα, προσβάλλοντας καταρχήν την αξιοπρέπειά μας, δημιουργώντας παράλληλα έντονα προβλήματα στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των ερευνητικών εργαστηρίων.

  Συγκεκριμένα, πιστέψαμε πως οι κατά γενική ομολογία (ακόμα και από υπαλλήλους του ΕΛΚΕ) απαράδεκτες ως προς το εργασιακό καθεστώς συμβάσεις μας θα άλλαζαν αποτυπώνοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της εργασίας μας, δίνοντας μας τη δυνατότητα να εργαστούμε απερίσπαστοι στο απαιτητικό πεδίο της σύγχρονης έρευνας. Οι συμβάσεις για τα ερευνητικά μας προγράμματα απαιτούν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση υπό την καθοδήγηση του Επιστημονικά Υπευθύνου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη διαρκή και φυσική  μας παρουσία στους χώρους του Πανεπιστημίου. Παρ' όλα αυτά αντιμετωπιζόμαστε από τις ίδιες συμβάσεις ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς καμία σχέση εξάρτησης εργασίας. Αναρωτιόμαστε, πόσο πιο αντιφατική μπορεί να είναι μια τέτοιου είδους σύμβαση, η οποία από τη μία πλευρά μας αντιμετωπίζει ως πλήρους εξάρτησης εργαζομένους και από την άλλη ως ελεύθερους επαγγελματίες;

  Σε πρακτικό επίπεδο, το αποτέλεσμα αυτής της αντίφασης  δημιουργεί μείζον θέμα με την Εφορία, η οποία είναι εκ του νόμου αποκλειστικά αρμόδια για να αποφασίσει την επιβολή του Φ.Π.Α. εξετάζοντας τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση σχετικής ερώτησης,όπως φαίνεται στα παρακάτω link:
(ερώτηση βουλευτών)       https://drive.google.com/file/d/0B0l0kFV2_ZVSLXJ0TDM4TWpBdkk/edit?usp=sharing
(απάντηση υπουργείου)    https://drive.google.com/file/d/0B0l0kFV2_ZVSMURMQi1WdC1IS3c/edit?usp=sharing
Από την πλευρά του ο ΕΛΚΕ είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση της Εφορίας. Αντίθετα εξακολουθεί, όπως έγινε από τον περασμένο Μάρτιο, να δημιουργεί προβλήματα καθυστερώντας σκόπιμα την προώθηση των τιμολογίων ή ακόμα και την παράδοση νέων συμβάσεων, εκβιάζοντας ουσιαστικά όσους ερευνητές έχουν νόμιμα απαλλαγή Φ.Π.Α. Το χειρότερο όμως από όλα είναι πως παρεμβαίνει με τρόπο απαράδεκτο στο έργο της Εφορίας, καθώς όπως ειπώθηκε στην τοπική Β’ ΔΟΥ (off the record φυσικά) επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα του Φ.Π.Α. απαιτώντας  να μη δίνεται απαλλαγή σε ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα μαθηματικά είναι αμείλικτα: 23% Φ.Π.Α. σημαίνει 23% μικρότερη αμοιβή, επιπλέον ταλαιπωρία με τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και παράλληλα 23% λιγότερη έρευνα, καθόσον αυτά τα χρήματα θα αποτελούσαν σημαντικές πηγές χρηματοδότησης κάθε εργαστηρίου. Θεωρούμε πως είναι άδικο χρηματοδότηση η οποία αποκτήθηκε με κόπο να καταστρατηγείται εξαιτίας της ανικανότητας και παράλληλα της ευθυνοφοβίας μελών του ΕΛΚΕ να συντάξουν συμβάσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πιστεύουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Πανεπιστήμιου Κρήτης συντάσσεται στην κατεύθυνση να προάγει την έρευνα κατατάσσοντάς το ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ωστόσο, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως η ηγεσία του ΕΛΚΕ κάθε άλλο παρά συμμερίζεται αυτή την κατεύθυνση, υπονομεύοντάς την με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

  Εν κατακλείδι, η  προχειρότητα αντιμετώπισης του εργασιακού καθεστώτος των ερευνητών μέσα από αντιφατικού χαρακτήρα συμβάσεις, η μη αποδοχή των αποφάσεων της Εφορίας, η αντιδεοντολογική και αντισυναδελφική στάση μελών του ΕΛΚΕ απέναντί μας, υπονομεύει ξεκάθαρα την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα και δια παντός το τοπίο μέσα από σοβαρές ενέργειες της πανεπιστημιακής κοινότητας.

με εκτίμηση,
Συνέλευση Ερευνητών Πανεπιστημίου Κρήτης