Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - vkostas

Σελίδες: [1]
1
Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ


Ρέθυμνο 7-10-15
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ’
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ
Το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας συγχαίρει θερμά και αγωνιστικά τη Ρεθεμνιώτισα φοιτήτρια κ. Ευαγγελία Μπριλλάκη η οποία,  στα φετινά αποτελέσματα των Μεταπτυχιακών Υποτροφιών του Ιδρύματος Λάτση, ήταν η μοναδική επιτυχούσα στο αντικείμενο Statistical Science for the Life and Behavioral Sciences. Έλαβε υποτροφία και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, μετά από δική μας προτροπή, εκπαίδευση και καθοδήγηση. Το επιστημονικό αντικείμενο της θέσης που κατέλαβε η κ. Μπριλλάκη είναι ανάμεσα στα αντικείμενα που καλλιεργεί το Τμήμα μας, το Τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ., και η κ. Μπριλλάκη ασφαλώς και είναι γνήσιο τέκνο του Ερευνητικού μας Εργαστηρίου. Παράλληλα με τις σπουδές της στο Μαθηματικό Τμήμα του Π.Κ., έχει φοιτήσει και στο Τμήμα μας επί διετία, έχοντας παρακολουθήσει ένα κύκλο μαθημάτων προχωρημένης στατιστικής ανάλυσης, και συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες της Ερευνητικής μου Ομάδας, της οποίας και σήμερα είναι μέλος.
Διερωτάται, ωστόσο, εύλογα κανείς, πώς γίνεται, μέσα σε τέτοιο άγριο οικονομικό και κοινωνικό καιρό, και σε συνθήκες  απίστευτης ανέχειας (ούτε μελάνι δεν έχουμε να βάλουμε στους εκτυπωτές μας), πως έχουμε το κουράγιο και την τόλμη να καλλιεργούμε τόσο σπουδαία πράγματα και να πετυχαίνουμε τόσο υψηλούς στόχους. Διότι μερικά από τα αντικείμενα στα οποία πέτυχε η κ. Μπριλλάκη, ούτε στο Κέντρο Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Cambridge δεν τα διδάσκουν (Εκεί ήμουν το 2011 Academic Visitor και το ξέρω..). Και για να είμαι πιο σαφής, αυτά που κάνουμε εμείς εδώ στο Προπτυχιακό στάδιο, εκεί τα διδάσκουν στο Μεταπτυχιακό.
Σας οφείλω επομένως Πολίτες του Ρεθύμνου, Πολίτες της Κρήτης, Πολίτες της Ελλάδας, μια εξήγηση και ένα ευχαριστώ:
1.   Η εξήγηση: Εμείς εδώ στο Πολιτικό του Π.Κ, δεν αστειευόμαστε. Σε πείσμα των καιρών, σε πείσμα της περιρρέουσας καταθλιπτικής κοινωνικής ατμόσφαιρας, κόντρα στο σύστημα που ζητά την ατομική μας παραίτηση, θα ανεβάζουμε, να το ξέρετε, με το όποιο προσωπικό κόστος, βήμα-βήμα, χρονιά με τη χρονιά, το επίπεδο των Σπουδών. Μπείτε παρακαλώ, στο Site της Σχολής μας και θα το διαπιστώσετε. Βυθίζουμε τη Θεωρία στα χειροπιαστά κοινωνικά Δεδομένα και προχωράμε στην ώσμωση των επιστημονικών αντικειμένων. Η Θεωρία είναι η Επιστήμη, και τα Δεδομένα είστε Εσείς, οι ίδιοι. Εσείς που μας απαντάτε όταν σας πάρουμε τηλέφωνο από το Εργαστήριο της Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας. Οι απαντήσεις σας, όσο κι αν δεν το πιστεύετε, είναι πολύτιμα δεδομένα για μας. Είναι επιστημονικά Δεδομένα. Με αυτά θα γραφτούν και Βιβλία (το 9ο κατά σειρά Βιβλίο γράφεται τώρα), και επιστημονικά papers που θα δυναμώσουν τον επιστημονικό διάλογο διεθνώς. Σε αυτά τα Βιβλία λοιπόν μέσα είστε κι Εσείς, αφού οι γνώμες όλων εσάς, είναι μέσα. Αυτές τις γνώμες επεξεργαστήκαμε  για να καταλήξουμε στα πορίσματα που καταλήξαμε. Ξέρει πλέον και ο ξένος επιστήμονας πως σκέφτεται, ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα ερωτώμενου.  Ωστόσο, δύσκολα κανείς μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να γίνει, τι μπορεί να συμβεί, αν οι απαντήσεις είναι αναληθείς ή πρόχειρες… Οι επιστημονικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες… Η μετέπειτα ανάλυση δεν θα ξεδιπλώσει μια αληθινή, αλλά μια πλαστή πραγματικότητα. Θα δεχθείτε ποτέ να διαβάζουν τα παιδιά σας, πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Θα αφήσετε την επιστήμη να πάρει λάθος δρόμο; Είμαι σίγουρος πως όχι. Στο κάτω- κάτω της γραφής τη γνώμη σας ζητάμε, όχι το όνομά σας. Δεν επεξεργαζόμαστε ονόματα, αλλά γνώμες.
2.   Το ευχαριστώ: Σαν Εργαστήριο της Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Π.Κ. έχουμε μέχρι σήμερα εκτελέσει περισ-σότερες από 56 Έρευνες, οι οποίες είναι αποδεδειγμένα σοβαρές. Σας οφείλουμε, επομένως, Πολίτες της Ελλάδας, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, για την πάντοτε πρόθυμη και υπεύθυνη στάση σας, σε όσα ερευνητικά, σας ρωτάμε. Το τελικό συμπέρασμα είναι πεντακάθαρο: Η στάση σας θα προσδιορίσει, πόσο θα πολύ θα προχωρήσει, όχι μόνο η Επιστήμη, αλλά και το δικό σας παιδί. Και προσωπικά σας ευχαριστώ.

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής  και Πολιτικής Έρευνας
Βασίλης Δαφέρμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Κ.

2
Θέμα: Επανεξέταση του θέματος ανανέωσης των συμβάσεων έργου στο εργαστήριο Βιολογίας του Καρκίνου στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.


Αξιότιμε κύριε Πρύτανη
Αξιότιμοι κύριοι & κυρίες της Επιτροπής Ερευνών και της Συγκλήτου του Παν/μίου Κρήτης,

Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε, ως εργαζόμενοι του εργαστηρίου Βιολογίας του Καρκίνου στην Ιατρική Σχολή, να θέσουμε εκ νέου το ζήτημα ανανέωσης των συμβάσεών μας, θεωρώντας  ότι, λόγω αντικειμενικά ελλιπούς ενημέρωσης για τα προβλήματα που δημιουργούνται, δεν έτυχε της απαιτούμενης προσοχής και ευαισθησίας.

Την Δευτέρα 2.3.2015, θορυβούμενοι από το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνών δεν εγκρίθηκαν οι συμβάσεις δύο συναδέλφων μας, επισκεφθήκαμε τον ΕΛΚΕ προκειμένου να καταθέσουμε το έντυπο για την ανανέωση των συμβάσεών μας. Οι συμβάσεις αυτές λήγουν πριν το τέλος Μαρτίου.  Στη συνάντηση που είχαμε καταρχήν με την προϊσταμένη του ΕΛΚΕ κ. Μαρία Καστελλάκη και στη συνέχεια με τον Πρύτανη κ. Στεφάνου, ενημερωθήκαμε ότι μετά από απόφαση της Επιτροπής Ερευνών οι εν λόγω συμβάσεις «παγώνουν». Αιτιολόγηση: η πρόσφατη τροποποίηση του Οδηγού Χρηματοδότησης ως προς τα μέλη ΔΕΠ που έχουν συνταξιοδοτηθεί, το μόλις δύο μηνών χρονικό περιθώριο για την αποπεράτωση των ερευνητικών τους προγραμμάτων και την αλλαγή Ε.Υ.

Με ειλικρινή σεβασμό και εκτίμηση σε όλους εσάς και στο θεσμό που εκπροσωπείτε, θεωρούμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουν τη νομιμότητα της όποιας απόφασης. Εξ άλλου, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πρύτανης, επί του συγκεκριμένου έχουν γνωμοδοτήσει οι νομικοί. Τα δέκα και πλέον έτη που εργαζόμαστε οι περισσότεροι σε αυτό το εργαστήριο, πιστεύοντας ότι έχουμε προσφέρει πολλά, μας δίνουν το δικαίωμα και μας καταλογίζουν την ηθική υποχρέωση να διεκδικήσουμε κάποιες απαντήσεις.

- Η Επιτροπή Ερευνών πήρε την παραπάνω απόφαση μόλις στην προηγούμενη συνεδρίασή της. Και πριν επικυρωθεί, ως οφείλει, από την Σύγκλητο, έρχεται να την υλοποιήσει, ενώ ακόμα στη σελίδα του ΕΛΚΕ στον οδηγό χρηματοδότησης  είναι αναρτημένο στο άρθρο 7:   
Παρ. 4: Ο Ε.Υ. που συνταξιοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μπορεί να παραμείνει εφόσον το επιθυμεί επιστημονικός  υπεύθυνος του έργου που έχει αναλάβει, μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί ή μέχρι να λήξει σύμφωνα με το άρθρο 16 του παρόντος.
- Ο Ε.Υ. των προγραμμάτων για τα οποία εργαζόμαστε, συνταξιοδοτήθηκε τον Αύγουστο του 2014. Πιστεύοντας προφανώς ότι μέσα στο προηγούμενο πλαίσιο έχει το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσει το ερευνητικό του έργο, σχεδίασε την δραστηριότητα των ομάδων αγνοώντας τις τροποποιήσεις που θα ακολουθούσαν.
Συνάδει με το ακαδημαϊκό πνεύμα να παίρνονται τόσο εύκολα και πιεστικά αποφάσεις που αφορούν στο κύρος ανθρώπων καταξιωμένων στην Ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία, χωρίς το σεβασμό που επιβάλει τουλάχιστον την ενημέρωσή τους, συμπαρασύροντας  ανθρώπους και δραστηριότητες;
Συνάδει με το Ακαδημαϊκό πνεύμα η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, μόλις δύο μήνες πριν και μέσα από κριτήρια αξιολόγησης, να ψηφίζει την ομοτιμία κάποιων μελών της αναγνωρίζοντας έτσι το έργο τους και την ίδια στιγμή να περιορίζει τη δυνατότητα αποπεράτωσης των προγραμμάτων τους;
Θεωρούμε ότι αποτελούμε παράπλευρη απώλεια σε αυτές τις αλλαγές και αυτό δεν αξίζει ούτε στο κύρος και την εμβέλεια του Πανεπιστημίου Κρήτης, ούτε σε εμάς.
Γιατί αφού περάσαμε πέντε χρόνια κρίσης με αξιοπρέπεια, με αυτή την απόφαση βρισκόμαστε μπροστά στην ανασφάλεια και τον κίνδυνο της ανεργίας;
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τεράστιο όγκο του επιστημονικού έργου που έχει παραχθεί στο εργαστήριο επί δύο δεκαετίες περίπου και στο οποίο έχουμε συνδράμει, ζητάμε από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης να επανεξετάσει το όλο θέμα. Να δώσει ένα εύλογο χρόνο ώστε αξιοπρεπώς να αποπερατωθεί το ερευνητικό έργο του Καθηγητή και Επιστημονικού Υπεύθυνου κ. Γεωργούλια. Να ανανεώσει τις συμβάσεις μας για όσο χρόνο απαιτείται για την ολοκλήρωση του ερευνητικού αυτού έργου, αφού υπάρχουν στους κωδικούς οι διαθέσιμοι πόροι.
Δηλώνουμε τη βεβαιότητα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης δε θα διαψεύσει τις προσδοκίες  μας.

Με εκτίμηση,
Εργαζόμενοι στο εργαστήριο Βιολογίας του καρκίνου, του Ιατρικού τμήματος του Π.Κ
 


Υ.Γ : Έχει σταλεί στον κύριο Πρύτανη και στην επιτροπή ερευνών

3
Διάφορα / Δημόσια Δήλωση, του Βασίλη Δαφέρμου
« στις: Δεκέμβριος 08, 2014, 12:08:09 μμ »
Ρέθυμνο 7-12-14

Δημόσια Δήλωση

του Βασίλη Δαφέρμου,

Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Συμπατριώτες Κρητικοί

Σαν Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω ταπεινά συγνώμη από τον περήφανο Λαό της Κρήτης για το πολιτικό ατόπημα που διαπράξαμε να ανακηρύξουμε, Επίτιμο Διδάκτορα του Π.Κ. το γερμανό Καθηγητή Χ. Ρίχτερ. Αλλά πιστέψτε με, αυτό, έγινε από άγνοια. Δεν είχαμε ακριβή πληροφόρηση για το τελευταίο του βιβλίο, αλλά και για τη γενικότερη στάση του, τον τελευταίο καιρό. Ο Καθηγητής Ρίχτερ σε αυτό το βιβλίο του σαφέστατα ακροβατεί επικίνδυνα μεταξύ Ιστορικής Επιστήμης και  ρατσιστικής προπαγάνδας, εξισώνει το δίκαιο αγώνα του Κρητικού λαού με τη ναζιστική θηριωδία, δηλ. το θύμα με το θύτη, και αποδύεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ‘απομυθοποιήσει’, όπως λέει ο ίδιος, τη Μάχη της Κρήτης. Για την ακρίβεια, δεν κάνει λόγο για τη Μάχη της Κρήτης, αλλά για την ‘Κατάκτηση της Κρήτης’, λες και η Κρήτη είναι καμιά βραχονησίδα. Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τον αγώνα των Κρητικών αναπόφευκτα καταλήγει σε πολιτικές και επιστημονικές ελαφρότητες. Λέει για παράδειγμα, ότι ‘πραγματοποιούσαμε, εμείς οι Κρητικοί, νυκτερινές επιθέσεις και δεν αφήναμε τους Γερμανούς  στρατιώτες να ξεκουραστούν’, ώστε να σφάζουν και να καίνε καλύτερα, τη μέρα. Πάλι καλά που δεν μας είπε να κερνάμε τους καταϊδρωμένους γερμανούς αλεξιπτωτιστές στο Μάλεμε, παγωτά. Οι πολιτικές αφέλειες όμως του κ. Ρίχτερ, δεν έχουν τελειωμό. Μας υποδεικνύει, με σαφήνεια και τον τρόπο με τον οποίο θα αντισταθούμε στους γερμανούς φονιάδες. Θέλει από μας, ‘σύγχρονο’ και ‘πολιτισμένο’ τρόπο αντίστασης, όχι δρεπάνια και μαχαίρια…!! Θα γελάσει κάθε πικραμένος, μου φαίνεται, όταν η ακριβής μετάφραση, από το γερμανικό πρωτότυπο, φτάσει στα χέρια μας. Το λέω αυτό διότι, κάτι μου λέει, ότι ο γερμανός Καθηγητής τα λέει πιο ‘βαριά’ στο γερμανικό πρωτότυπο.

   Και καλά, ο γερμανός Καθηγητής λέει αυτά που λέει και είναι αυτός που είναι. Εμείς τι κάνουμε; Κι όταν λέω εμείς, εννοώ τους μάχιμους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ό,τι με αφορά, ανησυχώ για δυο πράγματα:

•   Πρώτον, για το βαθύ χάσμα που ανοίχθηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία εξ αιτίας της άτυχης ανακήρυξης.
•   Δεύτερον, για το βαθύ ρήγμα στην εξωτερική μας πολιτική, για τον ίδιο λόγο.  Με τι διαπραγματευτικά κότσια θα προσέλθουμε στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις; Αφού δεχθήκαμε ότι κι δυο (Έλληνες και Γερμανοί), κάναμε ακρότητες, σφάλαμε κι οι δυο, γιατί να ζητάει ο ένας να τον πληρώσει ο άλλος; Οι θυσίες στο Κοντομαρί, στα Ανώγεια, στη Βιάννο, οι εκτελέσεις, οι λεηλασίες και οι αθλιότητες των Γερμανών, εξ αιτίας της ανακήρυξης, διαγράφονται με μια μονοκοντυλιά. Δεν υπάρχουν πληγές στο σώμα την Κρήτης. Οι Γερμανοί δεν έκαψαν, δεν σκότωσαν, δεν εξανδραπόδισαν. Δεν υπήρξε τίποτε. Απλά ήρθαν μια βόλτα...!
•   Αυτό είναι κύριοι Συνάδελφοι/Καθηγητές του Π.Κ., είτε μας αρέσει είτε όχι, το βαθύτερο νόημα της απονομής του διδακτορικού στον κ. Ρίχτερ.
•   Επομένως αυτό είναι επονείδιστο.  Είναι ύβρις στο πρόσωπο της Κρήτης. Και πρέπει πάραυτα, να ανακληθεί. Κι ακόμη πρέπει άμεσα, χωρίς μακρόσυρτες αναλύσεις, κουλτουριάρικες και βολικά γενικόλογες προσεγγίσεις, να δείξουμε έμπρακτη μεταμέλεια, να ζητήσουμε συγνώμη από την κοινωνία της Κρήτης. Τι εννοώ;
•   Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, στην ιεραρχία του Π.Κ. Σκέφτομαι ότι αν, ο Αναπληρωτής Πρύτανη, ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Καρδάσης δεν πήγαινε στην τελετή ανακήρυξης να την νομιμοποιήσει με την παρουσία του, διαρκούσης της κατάληψης των φοιτητών, αυτή η καταστροφική απονομή δεν θα είχε γίνει. Διότι, το άλλο μέλος της Πρυτανείας, που εκπροσωπεί τον Πρύτανη, η Αναπληρώτρια Πρύτανη, η Καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδάκη ποτέ και με τίποτε, δεν θα πήγαινε. Αυτό προκύπτει από την μέχρι τώρα στάση της. Ήταν και παραμένει πολιτικά, και όχι μόνον, άμεμπτη. Στο λογαριασμό επομένως της αναπλήρωσης του κ. Πρύτανη, απομένει μόνον ο κ. Καρδάσης.  Αλήθεια, τι τον έσπρωξε να πάει; Τι τον έκανε να παραβλέψει τις ζωηρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία; Κι αφού είδε όλον αυτό τον κόσμο να διαμαρτύρεται, γιατί δεν πρότεινε αναβολή, ώστε να συνεδριάσουν τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου να συζητήσουν το ζήτημα; Σώνει και καλά έπρεπε διαρκούσης της κατάληψης να γίνει αυτή η ανακήρυξη; Στο όνομα, άραγε, τίνος ιδανικού; Βαριές πολιτικές ευθύνες λοιπόν για τον κ. Καρδάση. Αν δεν παραιτηθεί, αυτοδίκαια του αφιερώνονται οι στοίχοι της Κικής Δημουλά: ‘Δεν έφταιγε αυτός. Τόσος ήτανε..’.
•   Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι η θλιβερή υπόθεση της ανακήρυξης του κ. Ρίχτερ ως επίτιμου διδάκτορα, είναι ικανή να αμαυρώσει την ιστορία του καλύτερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Του Πανεπιστημίου Κρήτης.
•   Ας συνεδριάσουν λοιπόν τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου μας, για να ξεπλύνουμε από πάνω μας τη ντροπή.

Υποκλίνομαι στην Κρητική λεβεντιά.

Βασίλης Δαφέρμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Στατιστικής

 του Πανεπιστημίου Κρήτης4
Διάφορα / Τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
« στις: Δεκέμβριος 04, 2014, 11:21:52 πμ »
Παρακαλώ δείτε το συνημμένο αρχείο.

5
Μία γνώμη γιά την απόφαση της Συγκλήτου σχετικά με την Ίδρυση Τμήματος Τουριστικής Διοίκησης και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.


 Το θέμα της ίδρυσης Τμήματος που θα ασχολείται με τουριστικά θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Το ερώτημα “Ποιά Επιστήμη ή Τέχνη θα θεραπεύει ένα τέτοιο Τμήμα;” είναι καίριο και πρέπει να απαντηθή, γι' αυτήν αλλά και άλλες μελλοντικές όμοιες προτάσεις. Και η απάντηση θα προκαθορίση σημαντικά και πολλά θέματα φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου. Π.χ. (αν ιδρυθή τέτοιο Τμήμα) οι εκπρόσωποί του θα διοικούν κατ’ αναλογία, π.χ. θα καθορίζουν τη διάθεση των πόρων γιά την έρευνα. Πώς θα βρεθούν μέλη ΔΕΠ στο αντικείμενο του Τουρισμού που να έχουν την ικανότητα να κατανοούν και να απαντούν σε τέτοια ζητήματα με ακαδημαικό τρόπο;  Προφανώς, αν δεν μπορούν να βρεθούν, οι συνεπειες γιά όλους θα είναι εξαιρετικά σημαντικές και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αντιμετωπισθή ένα τέτοιο ζήτημα με ευκαιριακά κριτήρια (π.χ. με οικονομικά ανταλλάγματα, οσοδήποτε σημαντικά).
    Θέλοντας να συμβάλω κατά την εμπειρία μου στη συζήτηση, έχω να παρατηρήσω το εξής:
Το νέο σύστημα διοίκησης που έχουμε έχει μία μεγάλη, ήδη, ιστορία στις ΗΠΑ. Το έχω ζησει γιά σχεδόν μία δεκαετία (τα έξι ως μελος ΔΕΠ σε Πολιτειακό Πανεπιστήμιο). Εκεί, όταν τίθενται θέματα που προδικάζουν το μέλλον του Πανεπιστημίου , ο “Πρόεδρος” (αντί του δικού μας Πρυτάνεως) συνηθίζεται να προκαλεί συζήτηση γιά τα θέματα αυτά με τα μέλη ΔΕΠ (ο τρόπος ποικίλει ανά Πανεπιστήμιο και Πρόεδρο). Και μόνο μετά από τη συζήτηση τίθενται τα θέματα προς απόφαση. Αλλοιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να παρθούν αποφάσεις που είτε είναι ανεφάρμοστες είτε θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
    Γιατί να μην μεταφέρουμε, μαζύ με το σύστημα, και τις άτυπες (αλλά εντελώς απαραίτητες) εθιμικές λειτουργίες του; Και αντί αυτών να μεταφέρουμε μόνο ορισμένα τεχνοκρατικά στοιχεία του; Ένα τέτοιο είναι το ολιγομελές των οργάνων. Ένα άλλο, σχετικό με το θέμα, είναι το οτι σε πολλά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ υπάρχουν  “Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων”. Αλλά στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ΤΕΙ. Δηλαδή ένα Πανεπιστήμιο (ιδίως πολιτειακό) παίζει το ρόλο και του δικού μας Πανεπιστημίου συν του δικού μας ΤΕΙ. Μήπως, με τον τρόπο που μεταφέρουμε εμπειρίες γινόμαστε “επαρχώτες που μιμούνται άκριτα την πρωτεύουσα;”
   Έτσι θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο η συζήτηση αυτή να γίνη δημοσίως και οι εκπρόσωποι των Σχολών να εκθέσουν στα μέλη της κοινότητας  τα επιχειρήματα υπέρ της απόφασης της Συγκλήτου. Να ακουσθούν οι απόψεις (πρωτίστως των ΔΕΠ). Αν τα επιχειρήματα εναντίον της απόφασης της Συγκλήτου διαπιστωθή οτι είναι ισχυροτερα από τα υπέρ, ας αλλάξη η απόφαση. Ας δώση η ίδια η Σϋγκλητος σημάδια γραφής που συνδυάζουν την αποφασιστικότητα με τον ακαδημαικό διάλογο και τη δημοκρατία. Ας εγκαινιάσουμε και νέους θεσμούς (πχ. δημοψηφίσματα γιά σημαντικά θέματα), αν αυτό χρειάζεται. Οι νέοι καιροί απαιτούν και νέους νόες.  Η ηγεσία του Πανεπιστημίου πρέπει να ηγηθή και των αναγκαίων άτυπων αλλά ουσιαστικών λειτουργιών του συστήματος. Αλλοιώς ούτε η έρευνα, ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε το σύστημα, ούτε η ηγεσία θα επιβιώσουν - ειδικά στις συνθήκες κρίσης που ζούμε.

Θανάσης Φειδάς (pheidas@uoc.gr)

6
Διάφορα / Απόψεις Γ. Κομίνη για το Τμήμα Τουρισμού στο ΠΚ
« στις: Νοέμβριος 24, 2014, 09:21:59 πμ »
Απόψεις Γ. Κομίνη για το Τμήμα Τουρισμού στο ΠΚ

Παρακαλώ δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

7
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας στέλνω τις απόψεις μου για την κρίση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Με εκτίμηση,
Οδυσσέας Ζώρας

8
Ανακοίνωση Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού στο Ρέθυμνο για αξιολόγηση Οργανισμού & παραίτηση αντιπρύτανη


9
Παρέμβαση του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη στο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας

Δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο και τον παρακάτω σύνδεσμο

http://aristsatsakis.com/el/nea/112-2014-06-20-11-04-41.html

10
Δείτε το άρθρο στο συνημμένο αρχείο.

11
Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Π.Κ. Ρέθυμνο


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με το συνδυασμό ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Ρεθύμνου)

Με το συνδυασμό ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΚΟΥΤΟΥΚΑΚΗ ΣΟΦΙΑ (υποψήφια δημοτική σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Αρκαδίου)
ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (υποψήφια δημοτική σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Ρεθύμνου)
ΤΖΕΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (υποψήφια δημοτική σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Ρεθύμνου)
καθώς και οι παλαιοί συνάδελφοι
ΓΕΡΑΡΧΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (υποψήφιος σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Πηγής)
ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗ ΛΙΖΙΑΝΝΑ (υποψήφια σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Άδελε)

Σελίδες: [1]